mandag den 23. maj 2011

Mariannes grønne bolero

Marianne fra Ålborg kom og sagde, hun gerne ville strikke en bolero til sin nye blå kjole, og så faldt hun pladask for en grøn farve, lavet af birk og overfarvet med indigo.
200 gram, tak, sagde hun – og så måtte jeg jo igang med at farve!

Jeg startede med at plukke en masse birkeblade. Det er lidt tidligt at gøre det allerede i maj - de er jo lige sprunget ud og har ikke samlet så meget kraft og farve-stof endnu. Men nu skulle det være...!


I gryden med både blade og alun-bejdset garn. Det blev varmet langsomt op til 80-90 grader og fik lov at stå at køle af i suppen natten over.


Det blev til i alt 7 gule bundter - de 4 længst til højre fik det kraftigste farvebad. De tre til venstre fik en lidt tyndere birkesuppe - man kan vist lige se forskel i nuancen. Det hele hænger til tørre i skyggen.

Ih, hvor er det svært at lade være med at pille alle bladene ud! Men det er bedst at vente til det er tørt, for så kan garnet bedre holde til, at man ryster bundtet.


De gule farver blev så smukke, at jeg næsten ikke kunne nænne at overfarve dem. Men så måtte Marianne jo undvære sit grønne garn!

Næste fase var at komme det hele i et indigo-bad. Ups, jeg glemte at tage fotos af det - det må I tænke jer til!


Resultatet blev som ovenfor - to smukke grønne nuancer - og en enkelt blå. De to gule nuancer opførte sig meget forskelligt, da de kom ned i gryden med den blå farve.

Det blå garn, som ses yderst til højre fremkom, da jeg fandt et gammelt bundt grå fra en eller anden kedelig svamp. Meget vellykket, synes jeg.



Tilbage til Mariannes grønne bolero: 200 gram meget grønt garn - jeg gad sørme godt se det færdige resultat! Jeg håber, du vil sende et foto, når du har den klar, Marianne?

mandag den 16. maj 2011

Uldfestival i Saltum



Fotos af min salgsbod fra weekendens uldfestival i Saltum. Det regnede rigtig meget! Godt humør og lysende farver på garnet kan dog rette en smule op humøret i det våde og barske vejr ved Jammerbugten.

onsdag den 11. maj 2011

Ulden weekend


Så går det snart løs - der er Uldfestival i Saltum denne weekend - gøgl, salgsboder, fåreklip og hekseri.
Jeg har lejet mig ind med en lille beskeden bod med mine plantefarvede garner. Det bliver meget spændende at se, om der er interesse for garnet.

Heksen Danni Druehyld skulle efter sigende være til stede, og jeg er spændt på at se hende. Hvis hun skulle have lyst til noget plantefarvet garn, må jeg passe på, at jeg ikke i bar befippelse og ærefrygt forærer hende hele varelageret! Og man kan jo ikke tage penge fra hekse... det giver bagslag!

Fingers crossed for, at det går godt! http://www.uldfestival.dk/



Wool Festival in Saltum this weekend

The largest wool market in Scandinavia. I have booked a small sales booth for my natural dyed yarns. Hopefully, there will be some interest among the visitors.

Rumour has it, that Denmark's only real witch will be present. I am sure, I will be awestruck - and if she wants to buy some of my yarns, I will have no other options, than to let her have all my stock - It's bad luck to ask witches for money!

http://www.uldfestival.dk/

fredag den 6. maj 2011

Brændte efterårsfarver i maj

Min fryser skulle ryddes, og der lå de sidste efterårssvampe jeg havde, nemlig 1,2 kg blandede slørhatte. Det første bad resulterede i de 3 mørkeste bundter. Den allermørkeste var ubejdset, men farvet i birkebark, som gav en kedelig brungul. Den turde jeg godt overfarve med slørhat. De andre 2 bundter er alunbejdset.

Andet bad gav de to gule nuancer - på alunbejdse. Jeg har læst et sted, at de rødlige farvestoffer trækker først på garnet - og de mere gullige senere. Det ser ud til at være sandt!



Spicy colours in May

I had about 1,2 kg of different Cortinarius mushroom in my freezer which i picked this autumn.
The first bath gave me the 3 darkest colours. 2 with alum+CoT and the darkest was an experiment with Birch bark that originally gave a dull brownish yellow. No worries to try to dye over that one! The second bath produced 2 lovely yellows on alum+CoT.

Admitted - I can't tell all the Cortinarius species from each other, so it's always a bit of a surprise to see how much red dye they contain. I have read somewhere, that the reddish dye get absorbed first - and later the more yellowish. The above result seems to prove this right, I think.