fredag den 22. juli 2011

Valnødder - Walnuts

Grønne skaller af valnød

Så har jeg samlet grønne valnøddeskaller fra træerne hos naboer, i  parker og skove. De falder ned af træerne og ligger bare og venter på at blive brugt til noget. Nogen bruger dem til kryddersnaps – jeg farver garn med dem!

Startede med at pille skallen fra den hvide nøddemasse i midten, men det tog simpelthen for lang tid og var for besværligt, så det hele endte i en foodprocessor! Hvis du skal bruge dine hænder i offentligt øjemed dagene efter, så husk at bruge handsker – der sætter sig farve under neglene, som er temmelig svær at komme af med igen.


Skønne nødder blandt store blade             Grønne, umodne valnødder          

Nødderne er ikke færdigudviklede             Efter en tur i foodprocessoren...   

Green walnut husks

From mid July the green unripe walnuts fall off the trees and are just laying there waiting to be picked up by a dyer – or maybe used to spice up your schnapps.

I started separating the husk from the white meat inside, that eventually becomes a walnut, but gee, it took a loooong time and was very boring. So, right into the food processor they went… Please wear gloves when you chop them into small pieces – they stain!

Fra venstre: bad nr. 1 og bad nr. 2

Bad nr. 1
I gryden med den findelte valnødde-masse. Tror, der var ca. 1 kg. Vand på og uldgarn ned i. Bejdse er ikke nødvendig – valnødder indeholder en hel del tannin. Varmes op til 80-90 grader i en times tid og kølder af i suppen natten over. Resultat: den smukkeste mørke, varme chokolade-brune farve, man kan tænke sig!

Bad nr. 2
Jeg var så begejstret over min brune farve, at jeg måtte genbruge suppen. I med endnu 2 bundter ubejdset garn og samme procedure som ved bad nr. 1. Der var ikke helt så meget farvestof tilbage, men jeg er ganske glad for farven - de klæ'r hinanden! 

First dye bath:
No need for a mordant, just put the yarn, crushed walnut husks and water into the cauldron – heat it up for one hour, and leave it to cool in the soup until the following morning. The wool catches a warm, rich chocolate brown color. Easy peasy and very beautiful!

Second dye bath:
Happy with my first color, I couldn’t resist re-using the soup. Another two skeins of unmordanted wool went into the cauldron following the same procedure as the first time. As expected, the dye was not as strong as the first time, but I am also very happy with my light brown shade. They go together very well.







1 kommentar:

  1. Elsker også at farve med valnødder. Jeg piller eller blender slet ikke. Koger bare det hele, men det virker bedst hvis de er lidt rådne - eller komposterede er måske et pænere ord. Her lige lavet en portion valnøddeblæk, til at male og skrive med. Men skal også prøve at trykke/male på stof med det.
    Jeg har også en blog om plantefarvning, måske du har lyst at kigge over? :)

    SvarSlet